YILBASİ SOFRASI

Posted by: admin

Aralık 27th, 2008 >> SOFRALAR

 

yilbasi-sofrasi1

2005 yılında ablamla birlikte hazırladığımız yılbaşı sofrasıydı bu. Çok güzel bir gece geçirmiştik.Biricik arkadaşlarımız Hakan,Feyza ve o zamanlar henüz 1 yaşında bile olmayan tatlı mı tatlı kızları Selin bizleri kırmayıp taa Adanalar’dan gelmiş ve canım arkadaşım Ebru, Arda ve dünya güzeli Ada’nın da katılımıyla  unutulmaz bir yılbaşı geçirmemizi sağlamışlardı. Sofrada yer alan muhteşem  hindimiz çok konuşulmuş hatta onun hatrına ertesi yılbaşı Adana’ya çağrılıp tekrar hindi yapmak için yollara düşmüştük. Bütün gün yapmak için Hakan ile uğraştığımız hindi sonunda bir önceki yıldakine benzetilmiş ve yine yıla damgasını vurmuştu. Fakat dönüş yolunda karşılaştığım sürpriz beni derinden üzmüştü. Benden bir gün önce dönen eşimin bavulu havaalanında hernasıl olduysa kaybolmuştu. Bende az yük taşayayım diye ne var ne yok onun bavuluna sığdırmış hatta fermuarı zor kapamıştık. Bagajın kaybolmasından 3 gün sonra kaybolanların arasında 15 yıldır not tuttuğum yemek tarif kitabımında olduğunu hatırladığımda kendimi tutamadığım bir göz yaşı seline boğulduğumda eşim yatakatan fırlayıp bana kimin öldüğünü sormuştu. Kolay hazmedilir birşeymi insanın 15 yıllık emeklerinin birden yok olup gitmesi. işte o an bavulumuzu alanlara tüm kötü temennilerimi içimden geçirmiştim.

Sofradaki hindinin tarifi tarif defteriyle birlikte kaybolup gitmişti. Bu yüzden sizlere o tarif yerine Crowne plaza otelden Werner Kallenborn ‘un sofra dergisindeki tarfini yazıyorum.

MEYVELİ EKMEK İLE DOLDURULMUŞ YILBAŞI HİNDİSİ

MALZEMELER:

  • 1 adet hindi (6-8kg ağırlığında)
  • 500gr tost ekmeği
  • 200gr kestane
  • 100gr kuru üzüm (siz daha az kullanabilrsiniz.)
  • 100gr kuru kayısı
  • 2 adet soğan
  • 1 su baradağı süt
  • 5 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet havuç
  • 18 adet bürüksel lahanası
  • 2 adet kereviz
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber

YAPILIŞI:

  1. ince doğranmış soğanları az sıvıyağda soteleyin.
  2. Küp küp doğranmış tost ekmeği, zar şeklnde doğranmış kayısı, sotelenmiş soğan ve kabukları ayıklanmış kestaneyi sütle birlikte derin bir kapta karıştırın.
  3. Önceden temizlenmiş hindinin içine doldurun.
  4. Hindinin iki kanadını butlarıyla birlikte pişerken dağılmasını önlemek için bağalayın.Tuz ve karabiber ekleyin.
  5. Üzerine zeytinyağını da gezdirin.
  6. 180 derece fırında üzeri kapalı olarak 2 saat pişirin. Daha sonra üzerini açıp 30 dakika üzeri açık olara pişirin.
  7. Kızardıktan sonra servis yapacağınız tepsiye koyun.
  8. Havuç,kereviz, kalan kestaneler ve brüksel lahanasını istediğiniz şekilde kesip hindiyle birlikte servis yapın.
This entry was posted on Cumartesi, Aralık 27th, 2008 at 00:28 and is filed under SOFRALAR. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
2 Responses to “YILBASİ SOFRASI”

sofranız gerçekten muhteşem görünüyor,insanın sizden ilham almaması mümkün değil çok kıskandım …bu arada size çocuklarınızla ve yeni minik ikizlerle çok uzun bir ömür nice yeni yılbaşı sofraları diliyorum.yeni tariflerinize ihtiyacım var k.i bakın mübeccel.

Teşekkürler senin tarflerini de bekliyoruz. Sevgilrimle…

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>